Papierbandfilter in glastuinbouw

De laatste jaren wordt er meer en meer gebruik gemaakt van bandfilters bij glastuinbouwbedrijven. Een bandfilter is binnen verschillende waterstromen in een tuinbouwbedrijf toepasbaar. Zo is een bandfilter in de tuinbouw uitermate geschikt voor:

  • drainwater eb- en vloedsystemen
  • bassinwater
  • spoelwater zandfilters
  • bypassfiltratie schoonwatertank

Een bandfilter wordt ook wel doekfilter of papierbandfilter genoemd. Er zijn verschillende typen bandfilters op de markt, zoals vlakbedfilters, diepbedfilters, vacüumbandfilters en hydrostatische trommelfilters. Het filterdoek dat gebruikt wordt, is een vlies dat is gemaakt van polyester, viscose-polyester of polypropyleen. Deze hebben een filternauwkeurigheid van ca. 15 tot 50 micron.

Het principe van een bandfilter is eenvoudig: over een filterdoek wordt water geleid, de vuildelen die groter zijn dan de poriën blijven achter op het doek. Na een bepaalde periode zal het doek verdichten en daardoor stijgt het waterniveau tot boven het doek. Een vlotter zorgt ervoor dat een transportmotor wordt aangeschakeld en vuil deel naar de afvalbak transporteert en schoon filterdoek in positie brengt.

Een bandfilter is door het eenvoudige principe onderhoudsarm. Alleen periodiek zal het filterdoek moeten worden vervangen. Dit materiaal wordt op rol geleverd met een lengte van ca. 250 m. De breedte is afhankelijk van het type filter.

Wij bekijken graag met u welke bandfilter het beste bij u past.