Capaciteitsuitbreiding bestaande RO op eenvoudige wijze mogelijk door modulair systeem

Onlangs heeft Moor Filtertechniek aangetoond hoe modulair haar omgekeerde osmose (RO) systemen zijn. Moor Filtertechniek heeft een bestaande RO-installatie in korte tijd uitgebouwd om in de groeiende schoonwatervraag van een klant te voorzien.

De uitdaging was de RO meer schoon water te laten leveren zonder grote ingrijpende zaken zoals het slaan van een nieuwe bron of het plaatsen van een complete tweede RO-installatie. De oplossing bestond uit het plaatsen van extra membranen en het verhogen van de recovery (netto wateropbrengst) van de bestaande installatie. En dit uitgevoerd binnen twee werkdagen.

Om te zorgen dat bij deze hogere recovery geen vervuiling van de membranen optreedt, is een doseerpomp geplaatst met zogenoemd antiscalant. Antiscalant beschermt de membranen tegen vervuiling. Daarbij is bij een hogere schoonwaterproductie meer pompdruk nodig. Dit is opgelost door het bijplaatsen van een extra pomp.

De volgende uitdaging was het op locatie in twee dagen implementeren van de oplossing. De klant kon niet langer zonder water. Door een strakke voorbereiding produceerde de RO binnen 2 dagen de gewenste 15m³/h. Dit met behoud van de bestaande bronpomp. De bestaande bron kon niet meer water leveren en daarom was het van belang dat de recovery omhoog ging. Met recovery wordt het percentage schoon water bedoeld dat een RO omzet uit bronwater. De recovery is verhoogd van 50% naar 75% en produceert dus 15m³/h schoon water in plaats van 10 m³/h.

Bekijk hier de oude en nieuwe situatie.