25 jaar Moor Filtertechniek

Dit jaar biedt Moor Filtertechniek op de kop af 25 jaar oplossingen op het gebied van vloeistof- en luchtfiltratie in de metaalbewerkende industrie. Gestart in Maasland en in de metaalbewerkende industrie, heeft het bedrijf haar werkterrein echter uitgebreid en biedt het nu ook (filter)oplossingen voor uiteenlopende sectoren zoals de glastuinbouw.

In 1990 koos Jan Moor voor het ondernemerschap door voor zichzelf te beginnen in de verkoop van afzuig- en filtersystemen. Zijn collega’s Conny Noordam en Jaap van Westen, die destijds net als Jan Moor ook op de ‘Environmental afdeling’ bij Gefra in
‘s-Gravenzande werkten, voelden wel wat voor dit plan. Gefra werd destijds overgenomen door een Amerikaans bedrijf en er was flinke verandering op komst. Op 1 juni was de firma J. Moor Filtertechniek B.V. een feit. En al snel kwam Paul Sonneveld het team versterken.

Vanuit de ‘s-Herenstraat in Maasland werden er vele afzuig- en filtersystemen verkocht. In 1992 werd het Moor Totaalsysteem gelanceerd, een semi-automatische vloeistoffiltratiesysteem dat uiteindelijk is doorontwikkeld tot Moor 4C. In 1999 is het bedrijf naar een bedrijfspand in Hoek van Holland verhuisd, omdat het pand aan de ‘s-Herenstraat toch wat krap werd, bovendien kon het vrachtverkeer niet altijd even makkelijk het terrein oprijden. Inmiddels was het team uitgebreid tot 6 personen.

In 2012 werd het bedrijf overgenomen door Van der Ende Groep, waardoor het aandeel in de glastuinbouw groeide en dan met name van de hoogwaardige en compacte omgekeerde osmose installaties. Deze worden geheel op maat gemaakt. Daarnaast biedt Moor oplossingen op het gebied van filterbandfiltratie. Bandfiltratie wordt, met de toenemende eisen voor spuiwaterzuivering, meer en meer toegepast in de tuinbouw.

In 2014 zijn bij Moor Filtertechniek 11 medewerkers werkzaam en is de samenwerking binnen Van der Ende Groep vruchtbaar gebleken. Naast filtratieoplossingen voor de industrie biedt Moor Filtertechniek oplossingen voor de glastuinbouw.

Een nieuwe loot aan de stam van Moor is de microbiologische reactor Triton die microbiologie terugbrengt in het watergeefsysteem waardoor een weerbaarder gewas ontstaat dat beter bestand is tegen pathogenen en wortelziektes in het bijzonder. De Triton is ontstaan uit de samenwerking met het adviesbureau Aqua-Terra Nova uit Naaldwijk.